AyNa Astroloji
Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon – Kendini Tanı
Aşılması Gereken Zihinsel Engellerimiz-35
Değersizlik hissinden kurtulun:
Değersizlik hissi, kişinin kendini diğer insanlardan eksik hissettiği bir duygusal durumdur. Bu his kişinin kendini algılayışında ortaya çıkabileceği gibi aile ilişkilerinde, sosyal ilişkilerinde ve karşı cinsle ilişkilerinde de görülebilir. Bu duygu, bireyin belli ilişkilerinde söz konusu ise, sorun sadece o duruma özgüdür. Tüm ilişkilerde ortaya çıkan değersizlik duyguları ise kişilik yapısından kaynaklanır.
Değersizlik duyguları yaşayan kişiler kendini değersiz hissetmeleri için hep bir nedenleri vardır. Bu kişiler doğal davranamazlar. Özgüven problemleri vardır. Çoğu kez hissettiklerini söylemek yerine, karşı tarafın beklenti ve eleştirini almayı tercih ederler. Kendilerini ifade etmekten çekinir değersizlik duygusunu, aşırı vericilikle telafi etmeye çalışırlar. Bu da çoğu kez karşı tarafın bencilleşmesine yol açar ve kişinin değersizlik hislerini derinleştirir. Değersizlik duygularıyla hareket eden kişi genellikle daha da değersiz hissettirecek davranışlar maruz kalır ve kısır döngü oluşur. Değersizlik duygusu içinde olan biri kendisi gibi algıladığı insanları küçümser. Onlara ters davranır. Uzantısı gibi algıladığı akraba, hemşeri, meslektaşı ve geçmişini yansıtan kişileri önemsemez, istemediği çağrışımları yaşattıkları için onlardan kaçar ya da gereksiz yere iletişimi koparır. Çünkü farkında olmadan onlarda kaçtığı görünmeyen yönlerini görür.
Değersizlik hissi yaşayan kişi, çoğu zaman davranışlarının altında nelerin olduğunun farkına varmaz. Örneğin kendisini olduğu gibi kabul eden ve sevgiyle yaklaşan insanları küçümser. Çünkü ona göre onu seven de kabul eden de onun gibi biri, yani değersiz sıradan birisidir. Genelde sürekli birilerinin onayını alma, kendini birilerine kanıtlama çabası içindedir. Buna karşılık, kendisine değer vermeyen, küçümseyen soğuk veya kibirli birinin duygularını kazanana kadar aşırı ilgili ve uyumlu görünür. Ona göre ona soğuk davranan, ilgisiz ve muhatap olmayan biri üstün ve değerli biridir. Eğer onun değerini ve onayını alırsa o düzeye çıkacağını zanneder. Kendisini sürekli içten içe eleştirirken başkalarını asla eleştirmez.
Değersizlik duygusundan kurtulmak için, öncelikle kendinizi geliştirmelisiniz. Araştırmak, okumak, yeni ilgi alanları bulmak, genel kültürünüzü artırmak kendinize olan öz güvenizin artmasına neden olacaktır. Sosyal ortamlara girmek, farklı düşünen insanlarla birlikte olmak olayları yeni bir bakış açısıyla değerlendirme fırsatı verebilir. Kendinizle barışın, çünkü kendinizle olan sorunları çözümlemeden, başka sorunları çözmek mümkün değildir. Kendinizle barışmanın en önemli bölümü ise geçmişinizle ilgili takıntılı ve sorunlu anıların hayatınızı etkilemesini önlemektir. Zaman zaman enerjinin düştüğü anlarda spor, meditasyon ve enerji çalışmaları ( kukai çalışması) gibi aktivitelerle enerjinizi yükseltin. Beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Çünkü fiziksel olarak yorgun olduğunuzda kendinize olan güveniniz de düşmeye başlar. Düşünce değiştirme çalışmaları yapmak sizin içinde bulunduğunuz negatif durumdan çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Kendinizi değersiz hissetmeniz, yaşamınıza değerli şeyleri kabul etmenizin önündeki en büyük engeldir. Gerçekten değerli olduğunuz inancına sahip olmadığınızda, kendinizin değerli şeyleri hakkettiğine inanmazsınız. Değerli olduğunuzu hissettiğiniz bir yaşamı süremezsiniz. Gerçekten değerli olduğunuza hem bilinçaltınızda hem de bilinç düzeyinde inanmalısınız.
Değersiz hissetme sorunu olan bir bakış açısına sahip olmak günlük hayatımızın şekillenmesinde önemli rol oynadığı için, kişi zamanının büyük çoğunluğunu bu olayların kendisinde yarattığı sorunları çözmek için harcar. Bunun sonucu olarak hayatımızda farklı eylemler ve deneyimler yaşamak istersek zihinsel, fiziksel ve zaman olarak sorunlar yaşayabiliriz.
Değersiz hissetme sorunundan kurtulmak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır.
Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.
5 Kasım 2017
Yusuf FIRAT